Van-e lehetőség videókártyán bányászni és chiát farmolni?


Hozzáadva: 2021. Augusztus 28. Megtekintve: 186

Ha ugyan azon a számítógépen több kriptovalutát szeretnénk bányászni egyszerre, akkor számos lehetőség közül választhatunk. Az alábbiakban ismertetek egy ilyen megoldást, amelynek keretében chia network-öt farmolok és Ravencoin-t bányászok egy számítógép segítségével. Nézzük akkor a részleteket!


A chia network bányászatával kapcsolatban elmondhatjuk azt, hogy a hálózat robbanásszerű növekedése miatt a chia bányászat hozama meglehetősen lecsökkent és jelenleg olyan szinten áll, hogy megfontolandó a videókártyával történő bányászat is. A kezdeti időkben, még mondjuk 2021 májusában a kalkulátorok nagyon kecsegtető számokat mutattak, azonban már ott tartunk, hogy egy adott összeg befektetése mellett a chia bányászat nem hoz feltétlenül jobban mint mondjuk az ethereum vagy a ravencoin bányászata.


A chia network bányászata során további problémát okoz a hatalmas plotfájlok legenerálása. Ez nem túl kívánatos feladat és a legtöbb amatőr bányásznak bele is tört a bicskája. De őszintén, kinek van kedve hónapokat ülni a számítógépe előtt, amíg kialakul a chia farm?


A hivatalos chia pool protokol megjelenésére viszonylag sokat kellett várnunk és a bányászoknak csak és kizárólag solo farmolásra volt lehetőségük. Ebből fakadóan ha valaki csupán néhány TB szabad területtel rendelkezett, akkor vagy nagyon szerencsésnek kellett lennie, vagy sokat kellett várnia míg megtalálta az első hiteles blokkokat. Ez sokunkak az agyára ment.


Beruháztunk továbbá komoly alaplapokba is. Gondolok itt a gamer megoldásokra. Ezekért akár 60-70 ezer forintokat is elkérhetnek a mohó magyarországi viszonteladók. A chia bányászata során a legfontosabb paraméter, hogy egy alaplapra hány merevlemezt tudunk rápaszírozni, ezért vásároltunk be sok SATA portos eszközökből. Igen ám, de ezeken találhatunk még jó néhány PCI Express portot is és innen jött sokunknak az ötlet, hogy akkor már csúsztassunk be ezekbe is valami bányászatra alkalmas eszközt. Na ez meg is történt és a chia farmok mára kiegészültek videókártyákkal is.


Ha tehát kicsit növelni akarjuk chia farmunk hozamát, érdemes lehet videókártyákat is beszerezni és valamilyen más kriptovaluta bányászatára is beállni. A legnagyobb hozamot a mai napig az ethereum mutatja. Az ethereum bányászata videókártyákon nem túl nehéz, tulajdonképp egy program letöltéséből és futtatásából áll az egész. Ez így mind szép és jó, azonban a számítógépes játékok szerelmesei (trendi kifejezéssel élve gamerek) a hajukat tépik az egekbe szökött videókártya áraktól és nem jutnak eszközeikhez. Olyan kicsit, mint amikor egy kábítószerfüggőt nem tud kiszolgálni az elosztó és az elosztó úgy dönt, elég! Megoldja a problémát az LHR bevezetésével. Az LHR, vagy angolul low-hash-rate nagy átok, mert a kártya, amint ethereum bányászatot érzékel magán automatikusan leszabályozza a teljesítményét. Magyarul játszani lehet rajta, ethereumot viszont nem lehet bányászni.


Ravencoin-t és más nem ethereum alapú valutákat viszont nagyszerűen, hiszen az LHR nem univerzális megoldás. Ilyet talán nem is lehet kitalálni, mert hogyan is tudnánk megmondani, hogy jelenleg kriptovaluta bányászat folyik, nem pedig valamilyen egyéb más algoritmust futtatunk.


Ebben a témakörben üti fel a fejét az LHR-el elátkozott Geforce RTX 3070 Ti kártya. Ezt a kártyát a gyártó a játékosainak szánja, mert a hashrate-et leszabályozza. Valahogyan azonban mégis bányászrigek nyelik el a legtöbb Geforce RTX 3070 Ti kártyát és a gamerek úgy néz ki megint hoppon maradnak. A ravencoin bányász ezen a kártyán 35MH/s-os sebességet tud elérni. Ezt a számot egy hozamkalkulátorba bepötyögvén rájövünk, nem is olyan rossz buli ez. Ha a chia farmon van tehát 2 PCI Express port, akkor érdemes lehet ezen kártyákból beszerezni és egy néhány dollárt minden nap bezsebelni így.


A kártya beszerzése nem túl egyszerű. A magyarországi kiskereskedők teljesen megbénultak ha GPU-ról van szó. Szinte egyiknél sem lehet új modelleket kapni és ha lehet, akkor is a szocialista időket idézvén, egy természetes személy csak egy eszközt vásárolhat. Egy hónapban csak egyet. Ha valaki trükközik, fiókját letiltják és soha többet nem állnak vele szóba. Mert megpróbált két videókártyát venni. Micsoda galádság! Na de természetesen a kiskereskedőnek nem tetszik, hogy rajta kívül más is tömi a zsebét. Egy hónapban egy ember csak egy kártyát vehet. Ez ám a szabadság, egyenlőség testvériség!


A viccet félretéve, a kriptovaluta bányászok a másodlagos piacokhoz kénytelenek fordulni. Egész nap bújjuk a Jófogást, az eBay és az egyéb, fekete gazdaságnak teret adó internetes platformokat. Az ember természetesen leleményes és egy bugyuta viszonteladói korlátozás nem fogja megakadályozni abban, hogy felépítse otthon a garázsban álmai kriptovaluta bányáját. Etikus? Nem etikus? Elveszik a gamerek elől a kártyákat? A válaszokat adja meg az idő!


Ha érdekelnek a további részletek, akkor ajánlom figyelmedbe a következő hasznos videót:Kövess a Twitteren: https://twitter.com/b_ladoczkiSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek