Mit kell tudni a chia network bányászatáról?


Hozzáadva: 2021. Május 20. Megtekintve: 137

A chia networknek nevezett kriptovaluta árfolyama meglehetősen nagy kilengéseket mutatott az utóbbi néhány órában. Maga a projekt, amelynek keretében létrehozták ezt a kriptovalutát még meglehetősen új és csupán néhány napja lehet az xch-nak rövidített kriptovalutával kereskedni a digitális börzéken. Ennek következtében az ára még nem tudott stabilizálódni és mivel digitális fizetőeszközről beszélünk soha nem is várhatunk tőle olyan alacsony deviációt mint mondjuk az aranytól vagy a kőolajtól. A chia network bányászatával kapcsolatban sok érdekes dolgot lehet megemlíteni. Itt most meg fogunk nézni pár érdekes tényt ebben a témában. Kezdjük is a taglalást!


A chia network bányászata alapjában véve merevlemezek segítségével történik. Az xch tranzakciók hitelesítéséhez egy proof-of-spacetime-nak nevezett algoritmust használnak és ehhez winchester kapacitásra van szükség. A chia bányászok által bezsebelhető jutalom mennyisége egyenesen arányos az adott bányász által birtokolt HDD méretével. Ha tehát valakinek 1TB tárhelye van, az átlagosan fele annyi chiát fog tudni kibányászni, mint az akinek 2TB kapacitása van a hálózatba kötve.


A chia network-el egy néhány napja lehet kereskedni a kriptovaluta tőzsdéken és mivel az új hitelesítési algoritmus sok embernek felkeltette az érdeklődését, a winchesterek elkezdtek elfogyni a polcokról. A HDD alapú kriptovaluta bányászat egyébként nem teljesen újkeletű. Léteznek egyéb más ilyen koinok is, mint például a burstcoin, azonban valamiért ezek nem tudtak olyan magas árszínvonalat elérni mint a chia network.


Az okok között valószínűleg a marketing bújik meg. Az xch megalkotója az az amerikai tudós akinek egyébként a BitTorrentet is köszönhetjük. Bram Cohen-nek hívják és elég jól ért a peer-to-peer hálózatokhoz. Mivel a BitTorrentet mindenki ismeri, nem volt nehéz a chia networknek is impulzust nyerni.


A bányászat során fontos megemlíteni, hogy alapvetően két fázist tudunk megkülönböztetni. A chia esetében a kriptovalutához jutás folyamatát nem bányászatnak, hanem farmolásnak nevezik. A farmoláshoz pedig szükség van mezők kialakítására. Ezt nevezzük plotolásnak.


Miután feltelepítettük tehát a chia kliens-t, létre kell hoznunk a farmunkat és erről tudjuk learatni a chia koinokat. A plotok elkészítése meglehetősen időigényes feladat. Egy mai modern processzor mag megközelítőleg 8 óra alatt tud létrehozni egy 102GB-os mezőt, de ehhez szükség van megfelelől mennyiségű RAM-ra is. Ha például valakinek 8 magos processzora van, azzal létre tud hozni 8 mezőt 8 óra alatt, de figyelni kell, hogy legyen a rendszerben elegendő operatív memória is. A plotolást SSD meghajtóra kell végezni, ha közvetlenül a HDD-re teszi valaki a plotokat a gyártás során, akkor nagyon lassan fognak azok elkészülni.


Ha el szeretnéd kezdeni saját chia plotjaid legyártását, akkor a projekt hivatalos GitHub tárából tudod letölteni Windows-ra, Linux-ra vagy Mac-re a chia klienst: https://github.com/Chia-Network/chia-blockchain/wiki/INSTALL.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek