Mire kell figyelni egy chia farm kialakítása során?


Hozzáadva: 2021. Június 10. Megtekintve: 180

A chia network-nek nevezett kriptovaluta megjelenésével teljesen új szemszögből kezdték vizsgálni a kriptovaluta bányászok a hardwarek témakörét, hiszen néhány éve ki gondolta volna, hogy otthon több 100 merevlemezt akarunk majd hozzácsatolni a számítógépünkhöz. Ha így tekintünk a chia network projektre, akkor biztosan új problémákkal kell megküzdenünk. A küzdelem azonban megéri, hiszen továbbra is meglehetősen jó hozamokkal kecsegtet a chia network projekt. Most nézzünk pár érdekes infót egy chia farm megvalósításával kapcsolatban.


Egy chia farm kialakítása során több fontos pontot is figyelembe kell vennünk. Minden farm az első plot fájl legyártásával születik meg. Ebből következik, hogy miután elkészült az első plot, már farmolhatunk is. Érdemes azonban a két folyamatot megkülönböztetni egymástól.


A plotok legyártása meglehetősen sok időt vesz igénybe és ehhez erős számítógépre van szükség. A chia farmolók általában 102Gb-os fájlokat gyártanak le és ezeket tárolják a merevlemezeken. A fájlok elkészülte után érdemes a farmoló gépeket elválasztani a plotoló gépektől.


A farmoló gépek, mondjuk ethereum bányászathoz képest szinte nem fogyasztanak elektromos áramot. Természetesen ez így egy kicsit túlzás, de azt mondhatjuk, hogy a chia farm 1TB kapacitása megközelítőleg 0.9W elektromos teljeseítményt vesz fel a hálózatból ha ügyesen van megvalósítva. Ez azt jelenti, hogy egy 100TB-os farm, amely még a jelenlegi nehézségi szint mellett is viszonylag jó hozamot produkál csupán 90W elektromos teljesítménybe kerül a chia farmereknek. Ez nagyon baráti, főleg ha valaki már bányászott kriptovalutát videókártyával.


A hálózati forgalom is szinte teljesen elhanyagolható. A chia network farmolása során néhány kilobyte adatot kell kommunikálni a chia hálózattal. Ezeket az adatokat a merevlemezekből kell kiolvasni és mivel a hitelesítés során egy bizonyos időkorlát alatt kell megadnunk a választ, figyelnünk kell arra is, hogy gyorsan válaszoljunk a kérésekre. Emiatt nem célszerű elaltatni a merevlemezeket. Érdemes azokat valamilyen szinten forgó állapotban tartani és nem alvó állapotból felébreszteni őket, mert így bizonyos esetekben kicsúszhatunk az időkorlátból. Így tehát nincs lehetőség további energia megtakarítására. Sőt egyes chia farmerek mesterségesen folyamatosan felébresztett állapotban tartják a HDD-et cron feladatokkal.


Igaz az is továbbá, hogy ugyan sok adatot nem kell olvasni a merevlemezekről, viszont a rajtuk lévő plotfájlokat bizonyos rendszerességgel meg kell nyitni. A merevlemezekhez való hozzáférés függ a plotfájlok számától, méretüktől és magától a merevlemez méretétől. Egy nagyobb merevlemez többet lesz igénybe véve a farmolás során mint egy kisebb. Azért sem érdemes teljesen alvó állapotból minden egyes alkalommal felébreszteni a merevlemezeket, mert így jelentősen csökken a várható élettartamuk is. A Microsoft végzett ezzel kapcsolatban teszteket és kiderült, hogy egy teljes felpörgetési ciklus sokkal nagyobb hatással van a merevlemez várható élettartamára, mint ha azt már pörgő állapotából egy kicsit gyorsabban pörgő állapotába váltjuk.


Hogyan lehet sok merevlemezt egy helyre bezsúfolni?


A chia farm kialakítása során az egyik legfontosabb kérdés a helykihasználás. Ha a szobánkban vagy egy garázsban szeretnénk megvalósítani chia farmunkat, akkor biztosan szükségünk lesz egy speciális tárolóeszközre. Ilyen célkora használhatjuk a JBOD-nak nevezett tárolót. Ez az angol just-a-bunch-of-disks szavak rövidítése és egy ilyen dobozban tudjuk a lehető legtöbb merevlemezt elhelyezni egy adott térfogat egységben. Nem is beszélve arról, hogy így az elektromos áram ellátás is meg van valósítva. Az alábbi képen egy ilyen JBOD dobozt láthatsz.A fenti JBOD megvalósításban 90 merevlemez lett bezsúfolva egy JBOD dobozba és ezt 4 redundáns tápegység táplálja. A JBOD alvó állapotában 150-200W körül fogyaszt. A JBOD további előnyös tulajdonsága az is, hogy a bekapcsoláskor nem egyszerre izzítja az összes merevlemezt. Ez azért jó, mert a bekapcsolás során a lemezek felpörgetéshez akár 25W telejesítményre is szüksége lehet az eszköznek és ha ezt 90-el szorozzuk, akkor az már nagyon jelentős lehet. A JBOD ezt úgy oldja meg, hogy bizonyos lemezeket később kapcsol be.


Illusztráció: fossbytes.comSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek