Miben jobb a chia network mint a bitcoin?


Hozzáadva: 2021. Május 25. Megtekintve: 168

Egy új kriptovaluta megjelenése során érdekes kérdés, hogy az mivel jobb mint az eddigiek. Nem elegendő ha egy kriptovaluta létezik a világban? Mondjuk a bitcoin? Vagy az ethereum? Miért van mégis, hogy mára több ezer kereskedésre alkalmas kripto token létezik? Ezekre a kérdésekre próbálok meg most választ adni.


A bitcoin ötlete alapjában véve nagyszerű. A kitalálás során a fő cél az volt, hogy peer-to-peer tranzakciókat lehessen megvalósítani. Magyarul olyan pénzátutalásokat lehet megvalósítani az első kriptovalutával, amelyek nem igénylik egy harmadik személy közbenjárását. Például nincs szükség bankra és úgy is át tudunk utalni egy másik személynek pénzt. Ez az ötlet kiváló. A megvalósítás azonban nem egyszerű.


A fő probléma itt az, hogy ha én egy másik személynek egy harmadik személy közbenjárása nélkül szeretnék digitális pénzt átküldeni, akkor ki fogja leellenőrizni az erre való jogosultságomat? Hogyan leszek tehát hihető? És ha nem hihetők a tranzakciók, akkor ki fog bízni az így létrejövő kriptovaluta rendszerben? Ezek a kérdések a bitcoin esetében meg vannak válaszolva.


A tranzakciók hitelesítését a bitcoin bányászok végzik. Más szóval élve az tranzakciókat tároló adatbázis integritásának megőrzéséért a kriptovaluta bányászok a felelősek. Ha ők nem lennének, nem jöhetnének létre hihető (igazolható) tranzakciók.


A hálózat tagjai között közmegegyezés van. Ha a tranzakciós adatbázisból esetleg két vagy több másolat is készülne (például támadások esetén), akkor a közösség a legnagyobb munkával előállított verziót fogadja el. Ez a proof-of-work lényege. Magyarul a leghosszabb blokklánchoz a legnagyobb mennyiségű számítási munka tartozik. Ha valaki át akarná venni az irányítást, akkor az aktuális blokkláncnál hosszabb láncot kellene építenie és az így meghamisított adatbázist publikálnia kellene a hálózatba hogy azt elfogadják. Erre van lehetőség, viszont iszonyatos mennyiségű számítást kellene elvégezni, ami a legtöbb halandó kriptovaluta bányászt elbátortalanít.


A bányászoknak tehát folyamatosan számításokat kell elvégezniük és ezért kapnak jutalmat. Bizonyos kriptovaluták esetében csak a blokk hitelesítésért járó jutalmat zsebelik be, bizonyos esetekben pedig a tranzakciós díjakat is. Ez protokoll függő.


Az ethereum és a bitcoin esetében is gyakran megtörténik azonban az hogy ha a valutának leesik az amerikai dollárban kifejezett árfolyama, a bányászok egyszerűen kikapcsolják gépeiket. Teszik ezt azért, mert ha nagyon alacsony az árfolyam az idő egy adott pillanatában akkor megtörténhet hogy többet kell fizetniük az elektromos áramért mint amennyi kriptovalutát kibányásznak. Ez nem tesz jót a hálózat biztonságának.

A chia network esetében a hitelesítés sokkal kevesebb elektromos áramot igényel mint a proof-of-work alapú kriptovaluták esetében. Ebből következik, hogy a bányászok valószínűleg akkor sem fogják kikapcsolni chia farmjaikat ha esetleg kicsit leesik az xch piaci ára. Ez meglehetősen nagy stabilitást nyújt a chia hálózatnak.


Egy másik szempont a világban jelen lévő kihasználatlan merevlemez kapacitás kérdése. Megbecsülhető azon kapacitás mérete, amely aktivan működik viszont nincs megtöltve. A chia megalkotói arra számítanak, hogy ezt a kihasználatlan kapcitást is be fogják csatlakoztatni a hálózatba, tovább növelve ezzel a stabilitást.


Felmerül természetesen a felhő szolgáltatók helyzete is a chiával kapcsolatban. Mi a helyzet mondjuk a Google vagy az Amazon szervereivel, amelyek több ezer vagy tízezer terrabyte-os kapacitást foglalnak magukba? Ezek a kapacitások a cloud szolgáltató számára nem elérhetők, mivel bérbe vannak adva. Az, hogy aki ezeket bérbe veszi vajon kihasználja-e ezeket a kapactiásokat már egy másik kérdés, de abban biztosak lehetünk, hogy ezek a kapacitások a cloud-ban nagyon sok különböző szervezet kezébe vannak szétosztva, így biztosított a decentralizáció is ha egyszer csak esetleg bekötnék ezeket a merevlemezeket chia farmolásra.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek