Mennyire fontos a merevlemezek hőmérséklete chia network farmolásakor


Hozzáadva: 2021. Június 28. Megtekintve: 252

Egy rendes júniusi hőségben a hőmérő higanyszála akár 30-35 fok főlé is emelkedhet. Ez a chia bányák belső hőmérsékletét okozza és sokan elkezdenek pánikolni. Teszik ezt főleg azok, akik esetleg már foglalkoztak más kriptovaluták bányászatával és tapasztalták, hogy a videokártyák a felmelegedés során károsodnak, a bányarigek leállnak. Igen ám, de mi a helyzet a merevlemezekkel, amiken a chia farmokat tároljuk?


Egy szép nyári napon elhelyeztem egy hőmérőt a chia bányában és megdöbbenve tapasztaltam, hogy még este is 32 fok felett van a hőmérséklet. Okoz-e ez problémát? Nem dobhatom-e ki a winchestereimet egy néhány hónapon belül, ha folyamatosan ilyen magas marad a hőmérséklet Budapesten?


Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak 2021 nyarán. Gondoltam rákeresek a dologra az angol nyelvű fórumokon. Az első, talán legmegbízhatóbb információs forrás a Seagate weboldala volt. A Seagate neve már talán sokak számára ismert, az egyik legnagyobb merevlemez gyártó cégéről beszélünk.


Ha elolvassuk a Seagate hivatalos közleményét a lemezek élettartama és a hőmérséklet közötti összefüggéssel kapcsolatban, akkor a következő fontos pontokat találjuk. Itt te is megteheted ezt: https://www.seagate.com/gb/en/support/kb/what-is-the-normal-operating-temperature-for-seagate-disk-drives-193771en/.


A Seagate nem javasolja, hogy az ajánlott üzemi hőmérsékleti tartomány alatt és felett üzemeltessük a legújabb winchestereit. A modern lemezek esetében a minimális üzemi hőmérséklet 5 fok, a tartomány teteje pedig 60 fok. Ezt azt hiszem még a budapesti nyári melegben is tudjuk teljesíteni, szóval a Seagate adatai alapján megnyugodhatunk. Ha esetleg a Szaharában, vagy az Antarktiszon szeretnénk chia farmot üzemeltetni, akkor szükségünk lesz valamilyen hőmérséklet beállító eszközre, de gondolom ez a kérdés nem sok olvasót érint.


A témában találtam még egy hasznos oldalt, ez pedig a backbaze.com volt. A cikket, angolul te is elolvashatod a következő linkre kattintva: https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-temperature-does-it-matter/.


A cikkben található információ szoros összhangban áll a Seagate tanácsaival. Magyarul, állítólag még a Google-nek sem sikerült korrelációt kimutatni a winchesterei élettartama és a hőmérséklet között. A cikk szerzője 34.000 merevlemezt vizsgált és semmiféle kapcsolatot nem talált az üzemi hőmérséklet és a meghibásodási valószínűség között. A lemezeiket 15 és 30 fok között üzemeltetik és csupán a Seagate Barracuda és a Barracuda LP 1.5TB-os modellek között lehetet fellelni valamilyen kapcsolatot a hőmérséklet és a meghibásodás között, az összes többi lemez esetében nem számított a hőmérséklet.


Érdekes volt például az is, hogy a ST31500541AS modell 27 és 28 fok környékén nagyobb valószínűséggel hibásodik meg mint alacsonyabb hőmérsékleteken, azonban a Hitachi HDS722020ALA330 lemez pont 21 fokon hibásodik meg nagyobb valószínűséggel. Röviden tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy minden merevlemez nagyobb valószínűséggel hibásodik meg magasabb hőmérsékleten. A chia farmolók szempontjából hálistennek!Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek