Kérdések és válaszok a chia network pool protokollal kapcsolatban


Hozzáadva: 2021. Július 04. Megtekintve: 297

Az alábbiakban a Github-on található általános, techinkai és vázlatos kérdések és válaszok rész magyar nyelvű fordítását szeretném közölni. Ebből sok hasznos dolgot megtudhatunk a chia network pool protokoljával kapcsolatban.


A hivatalos kérdések és válaszok szekciót a következő linken lehet elérni: https://github.com/Chia-Network/chia-blockchain/wiki/Pooling-FAQ. Most akkor nézzük is az első kérdést:


Mikortól lesz elérhető a hivatalos chia pool protokolt megvalósító szoftver?


A teszteket a fejlesztők a teszthálózatban elvégezték és hamarosan aktivizálják a programot.


Hogyan tudok én is részt venni a tesztelésben?


A teszthálózatot kizárólag programozók és specialisták részére fejlesztik. Amint a chia hivatalos pool szoftver megjelenik a teszthálózatban a csapat a specialisták részére részletes leírást fog készíteni. Informatikai ismeretekkel nem rendelkező egyének nem tudnak részt venni a tesztelésben és a fejlesztők nem nyújtanak segítséget ebben.


Újra kell-e plotolnom majd ha megérkezik a hivatalos pool protokol?


Igen. Ha valaki chia pool-hoz szeretne majd csatlakozni, akkor új k32-es vagy magasabb számú plotokat kell készítenie. Ez az új plot formátum lehetővé teszi, a különböző pool-ok közti váltást és a saját pool kialakítását. Itt meg van adva egy 30 perces (100 blokkos) időablak. Minden egyes váltás során egy, a blokkláncon található okos szerződéssel kell kommunikálni. A fejlesztők az javasolják, hogy a már meglévő plotfájlokat egyenként cseréljék le a felhasználók és így még nyerhetnek chiákat a megmaradt plotjaikkal.


Mikortól érdemes elkezdeni a hordozható plotok létrehozását?


A hordozható plotokat akkortól érdemes elkezdeni legyártani, amikor a pool protokol megjelenik a főhálózaton.


Chiával kell-e fizetnem ha pool nft-t akarok létrehozni vagy pool-ok között szeretnék válatni?


Minden egyes pool nft megkövetel minimum 1 mojo-t, ez a chia 1 milliárdod része illetve ki kell még fizetni a tranzakciós díjakat is. Ha valaki pool-ok között szeretne váltani, akkor akkor a tranzakciós díjakat kell megfizetni. A pool protokol aktivizálásakor az első néhány napon nagy valószínűséggel 0 tranzakciós díjak lesznek a hálózatban. Ha valaki nem rendelkezik chiával, akkor 100 mojo-t a következő chia csapból tud szerezni magának: https://faucet.chia.net/.


Farmolhatok-e az eredeti és a hordozható plotokkal is?


Igen. A farmer alkalmazás mind a két típusú plotok használatát engedélyezi ugyan azon számítógépen. Az eredeti plotfájlok esetében a farmer sikeres blokkhitelesítés során 2 chiát kap jelenleg.


Hogyan tudom ráállítani a hordozható plotokat egy pool-ra?


Először egy plot nft-t kell létrehozni (a fejlesztők ezt singleton-nak hívják a kódban) az új pool fülön a grafikus felületen. Amikor új plotot hozunk létre, akkor meg kell adni a plot nft-t (ha valaki a parancssoros klienst használja, akkor a Pool Public Key -p és a Pool Contract Address -c paramétereket kell beállítani). Minden egyes plot, amely egy adott plot nft-vel lesz létrehozva egy adott pool-hoz fog csatlakozni. Egy kulcshoz tartozhat több plot nft is.


Mi a különbség a kulcs és a pénztárca között a chia program grafikus felületén és a parancssoros alkalmazásban?


A felhasználók több kulcsot is generálhatnak maguknak amikor a chia alkalmazást futtatják. A kulcsot egy privát információ (24 szó) és egy publikus azonosító reprezentálja. A publikus azonosítót ujjlenyomatnak hívják. Amikor valaki a chia parancssoros alkalmazást vagy a grafikus felületet használja akkor csak egy kulccsal lehet bejelentkezni. Minden egyes kulcsot külön kell beszinkronizálni a blokklánccal. A szinkronizálásái állapotot a grafikus felület "pénztárca" fülén lehet leellenőrizni. Egy kulcshoz akár több pénztárcát is hozzá lehet rendelni. Egy szabványos pénztárca, amely a chia alkalmazást vezérli létrejön alapértelmezett módon. Plot nft-t tetszőleges mértékben létre lehet hozni. Ezek tulajdonképp pénztárcák és saját pénztárca azonosítójuk van és a kulcs, amelyet a létrehozás során használtak egyértelműen azonosítja őket. A parancssoros alkalmazás használata során használni kell az ujjlenyomatot (fingerprint) és a pénztárca azonosítót is (wallet_id) amikor a plot nft-t meg szeretnénk változtatni.


Mi a különbség a chia pool-ok és más egyéb poolok között?


A chia pool protokol 3 fő eltérést mutat ha össze akarjuk hasonlítani más egyéb kriptovalutákkal.


1) A pool-okhoz való kapcsolódást nem bírálja el senki. Nem kell regisztrálni sehova, nem kell a pool szervereni fiókot regisztrálni.


2) A farmer sikeres blokkhitelesítés során a tranzakciós díjak mellett 1/8-ad chiát kap, a pool pedig 7/8-ad chiát és azt a pool sikerdíjának levonása után kiosztja a hozzá csatlakozott felhasználóknak.


3) A farmer hitelesíti a blokkot és nem a pool


Hogyan fejleszthetem a saját chia pool-omat?


Ha már van valakinek tapasztalata egyéb kriptovaluta bányász pool fejlesztésében, akkor egy chia pool-t leprogramozni nem nagy durranás. Ezt azonban csak olyan emberek számára javasolják, akiknek már van tapasztalata biztonságos szoftverfejlesztésben és tudják hogyan kell publikus pool szervereket üzemeltetni. Attól függően, hogy melyik országban üzemeltetjük a pool szervert, bizonyos esetekben adót kell fizetni, meg kell felelni a pénzmosással kapcsolatos törvényeknek és az ügyfelek azonosításáról is gondoskodni kell. Minden chia pool-t támadás fogja érni, mert a hackerek fel fogják ismerni a chiá jövedelmezőségét és a pool üzemeltetőjének az ebből származó jogi következményeket vállalnia kell.


Hol találom meg az aktív chia pool-ok listáját?


A kriptovaluta közösség a következő linken listázza a hamarosan megjelenlő chia pool-okat: https://miningpoolstats.stream/chia


Hirdethetem-e a pool-omat a Keybase-en?


Igen, de a @chia_network.public#pools csatornán csak napi egyszer engedélyezett ez, Ha spamelsz, akkor a moderátorok le fognak tilatani.


Miért nem érdemes a Hpool-hoz csatlakozni?


A Hpool fejlesztői lefejlesztettek egy saját chia klienst, amely forráskódját nem tették közzé. Senki sem tudja milyen veszélyeket rejt magában ez a kliens. A chia mögött álló szervezet mindenkit óva int attól, hogy olyan zárt forrású programokat futtason a gépén, amelyben meg kell bízni.


Miért nem fejleszt a chia hivatalos pool-t?


A chia mögött álló fejlesztők szeretnék megőrizni az ökoszisztéma egészségét és nem szeretnék ha bármely pool igazságtalanul előnyre tenne szert a többivel szemben.


Nevezhetem-e a pool-omat chiapool.com-nak?


A chia fejlesztői nem engedélyezik, hogy a pool-ok a chia szót használják a pool nevének előtagjaként. Lehet ugyan olyan elnevezéseket használni, mint az "a Chia pool" és ehhez majd egy könnyen beszerezhető engedélyt rendelkezésre bocsátani. Az engedélyeztetés részleteit a következő linken lehet elolvasni: https://www.chia.net/terms/.


Ha egy pool mégis megszerezné a teljes hálózati kapacitás 51%-át, át tudják így venni az irányítást?


Nem. A chia pool protokolt úgy tervezték, hogy a blokkokat a farmerek találják meg és a pool jutalma a pool üzemeltetőének pénztárcájába vándorol. Ebből következik az is, hogy ha a pool mégis kárt szeretne tenni, nekik kellene uralni az 51%-os hálózati kapacitásért felelős csomópontokat is. Ez nem egyszerű és csak úgy lehetséges, hogy ha minden egyes farmer letölti a gépre azt a varázslatos alkalmazást, amit egy Bram Cohen-nél is nagyobb zsenit programozott.


Van még kérdésem, hol tehetem fel?


Csatlakozz a speciálisan erre a célra létre hozott Keybase szobánkba: @chia_network.public#poolsSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek