Interjú a chia network projekt alapítójával Bram Cohennel


Hozzáadva: 2021. Június 24. Megtekintve: 193

2021 június 23-án felkerült egy interjú a chia network projekt alapítójával, Bram Cohennel a coindesk.com-ra. Ebből érdekes információkat tudhatunk meg a merevlemez alapú hitelesítési eljáráson alapuló chia network projektről. Az alábbiakban magyarul olvashatod az interjú tartalmát.


Az eredeti interjút megtalálod a következő linken: https://www.coindesk.com/investor-jill-carlson-joins-board-of-bram-cohens-chia-network


Műsorvezető: Bram, üdvözlünk az adásban!


Bram Cohen Örülök, hogy itt lehetek.


Műsorvezető: Akkor az első kérdéssel szeretném kezdeni. Már volt szó proof-of-space and time jellegű algoritmusokról az adásban, de most tőleg szeretném megtudni, hogy nagyjából miről is van itt szó. Csak azért, mert amikor a múlt hétvégén fodrásznál voltam, a fodrász barátja állítólag chiát farmolt a munkahelyi szerverein. Szóval akkor hogyan is néz ez ki? Szerintem ez a legjobb alkalmazása a projektednek eddig.


Bram Cohen Na igen. A bitcoin és egyéb más kriptovaluták esetében, a blokklánc evolúciójához szükség van speciális hardware-re. Ezeket meg kell venni és sok elektromos áramot is fogyasztanak. A blokkok hozzáadásához tehát speciális hardware-re és elektromos áramra van szükség. A chia esetében viszont a blokklánc evolúcióját a tárhelyek biztosítják. Csak egyszerű merevlemez területre van szükség. A chia mennyisége, amit így farmolni tudsz pedig egyenesen arányos a tárhelyed kapacitásával. Nincs sok elektromos áramra sem szükség, illetve meg lehet oldanni speciális hardwarek alkalmazása nélkül is a dolgot. Mint mondjuk a fodrászod barátja is megoldotta.


Műsorvezető: Ja ez volt akkor a magas szintű beszámoló. És akkor a bányászatot inkább tudják egyének végezni, mint nagyobb szervezetek, ugye?


Műsorvezető 2: Nekem lenne egy kérdésem, bocsánat hogy közbeszólok. Akkor te mint alapító tag, rendelkezel-e olyan víziókkal, amik arról szólnak hogy milyen területeken fog ez a rendszer forradalmian viselkedni, vagy csak úgy neki ugrottál ennek a zöld projektnek és kész? Szóval milyen funkciókat fog a chia megvalósítani a jövőben?


Bram Cohen Ó, természetesen sok funkciót meg szeretnénk majd valósítani a chia blokkláncon. Jelenleg a pool protokoll megvalósításával szívják a vérünket az emberek. Mivel a hálózat gyorsabban nőtt, mint ahogyan azt vártuk. Ennek következtében az emberek nem kapnak olyan rendszerességgel chiát a farmolásért mint eddig. Szóval most a pool protokollon dolgozunk, hogy így kisimítsuk az egyenlőtlenségeket. Jelen pillanatban is ezen dolgozom. Ezek mellett foglalkozunk a jogi oldalával is a kérdésnek, digitális azonosítókkal, NFT-kell és egyéb más dolgokkal is. A legfőbb dolog most számomra a tokenizáció. Mert a chia esetében, ha bevezetjük a tokeneket, akkor automatikus létrejön egy elosztott tőzsde is az összes egyéb kriptód mellett. Szóval ha valaki rendelkezik A koinokkal és B koinokkal is, amelyeket be akar cserélni, akkor nem kell beküldenie egy tőzsdére, vagy e-mail-t írni vagy kiposztolni a Reddit-re. Ha a világ másik oldalán van valaki, aki elfogadja ezt a tranzakciót, akkor az létre tudja hozni az ellentétes irányú vétel-eladást és létre is jön az ügylet. Létre lehet tehát hozni egy olyan tőzsdét, amely ezeket a tranzakciókat kezeli. Definiálhatnak szabályokat az árkülönbséggel kapcsolatban is, de erre nincs feltétlenül szükség, majd végrehajthatják az érvényes tranzakciókat. Így tehát nincs szükség bizalomra a tőzsde irányába. Amely valutákat, vagy tokenesített vagyontárgyakat így implementálunk párba állíthatók lesznek és lehet velük decentralizált módon kereskedni.


Műsorvezető: Szeretnék most közbeszólni. Szóval Bram azt mondtad nemrég, hogy a kriptovalutáknak könnyen használhatónak és nehezen elveszthetőnek kell lenniük. Továbbá ha valaki farmolni szeretne, akkor annak ne kelljen speciális hardware-t vennie, valamint nagy villanyszámlákat fizetnie. Mit gondolsz Bram, hogyan teljesíti a kriptovilág most ezeket és a chia mennyiben más ilyen téren?


Bram Cohen A kriptovaluták világában alapvető problémákat kell megoldani. Ezek viszont nagyon elbonyolodnak, amikor sokan ráugranak a rendszerekre és új vagyontárgyakat akarnak kibocsátani valamint az árfolyamváltozást akarják meglovagolni. Alapvetően, ha mondjuk a bankodat használod, akkor az nyújt neked biztonsági megoldásokat. Az a céljuk, hogy ha mondjuk valaki feltöri a bankszámládat, akkor ne tudják azt egyből teljesen leüríteni. Ilyen esetekben a felhasználónak nagyon megkötik a kezét és nem biztosítanak átláthatóságot, de megoldják a problémákat. A kriptovaluták esetében pedig néha olyan érzése van az embernek mintha 100 dolláros bankókkal teli bőrönddel mászkálna és kevés dolog felett diszponálnak. De azért lehetne még ezeken javítani. Hogy jobb biztonsági vezérlés legyen. Hogy a végfelhasználó tudja kezelni a rendszert, több átláthatósággal és így jobban testre lehetne szabni a beállításokat. Viszont erre nem kerül nagy hangsúly még. Most engem egy nagyon alapvető dolog érdekel. A frekvencia limitált pénztárcák. Hogy amikor pénzt küldesz egy tárcából, akkor azt csak valamilyen frekvenciával tehesd. Szóval a meleg kulccsal lehet küldeni bizonyos frekvenciával pénzt, de nem lehet leüríteni a tárcát. A hideg kulccsal, amelyet pedig valamilyen biztonságos helyen tárolsz le lehet üríteni azt. Így ha valaki feltöri a tárcádat, le tudod szedni róla az összes pénzt.


Műsorvezető: Ez nagyon baró.


Bram Cohen Ja, csak egyszerű megoldások. De sajnos a kriptóvilágban nem kerülnek középpontba.


Műsorvezető: A chia úgy gondolom zöld kriptóként van reklámozva. Sokat beszélünk a klímaváltozásról, illetve szó volt még a műsorban arról is, hogy az észak-amerikai bányászok összeültek Elon Muskkal is. Mi a véleményed neked ezekről?


Bram Cohen Igen, szerintem borzalmas ahogyan jelenleg a kriptovaluta bányászat folyik. Velejéig romlott a bányászat. Egy csomó áramot pazarol. Ez nem zöld így. A klippből, amit lejátszottál nekünk az előbb pedig kiderült, hogy a bányászok marketing fogásként vették ezt és nem vették komolyan. Nem foglalkoznak vele, hogy hogyan lehetne nem magunkra haragítani a világot. A probléma ezzel a találkozóval nem az volt, hogy nem jelentem meg rajta. Nem tudok minden találkozón részt venni, ami a világban van. Hanem inkább az, hogy egy bizonyos számú ember vett részt és ez azt jelenti, hogy ezek az emberek felelősek a kriptovaluta bányászat egy jelentős részéért. Ha ők például összefognának, akkor 51%-os támadást tudnának intézni a kriptovaluta rendszerek ellen. Nem teszik ezt jelenleg, mert ezzel a kriptovaluta értékét ásnák alá. Azonban triviális lenne számukra ez a támadás és ez nagyon ijesztő.

Műsorvezető: Szeretném most egy kicsit más irányba vinni a dolgot. A tegnapi megbeszélésen azt mondta valaki, hogy bitcoin legnagyobb veszélye a sikerében keresendő. Ezzel azt akarta mondani, hogy ha akkorára növi ki magát hogy már vetekedik az állami pénzekkel, akkor az államoknak valahogyan válaszolni kell erre a trendre és ezt a sikerével arányosan fogják megtenni. Tisztában vagyok vele, hogy a chiával nagy terveid vannak, de mégis mi lesz ha befut a projekt?


Bram Cohen: Oh. Nem is tudom. A chia ára sokkal magasabb lett, mint amire számítottam és ettől kicsit berezeltem. Nem tudom mennyire jól vagyok felkészülve a sikerre. Ami azt illeti, a kriptovaluták olyan dolgok, amelyekre a kereslet-kínálat szabályai alkalmazandók. A bitcoin ára például a kereslet és kínálat függvénye. Az emberek ugyan sokat beszélnek a makroökonómiai tényezőkről is, de ezeket itt egyáltalán nem lehet alkalmazni. Érdekes dolgok történnek akkor amikor a dolgozók bitcoinban kapják a fizetésüket és azt költik el olyan helyen ahol szintén bitcoinban kapják a dolgozók a fizetésüket. Ekkor érdekes makroökonómiai rendszer jön létre, azonban még nem tartunk itt. Jelenleg szinte sehol nem fogadják el a kriptovalutákat. Szeretnék azért ezen sokat javítani. Hogy sok kiskereskedői tranzakciók fel tudjunk majd tenni a blokkláncra és az adott kriptovalutában legyenek az elszámolások. Viszont ez még nagyon messze van és téves most azon gondolkodni hogy mi lesz a bitcoin ára akkor ha megvalósul a kiskereskedelmi kripto adaptáció.


Műsorvezető: És ha mondjuk az olyan dolgokat nézzük mint a merevlemezek piacán tapasztalható ellátási lánc problémái? Ha jól tudom Kínában már tapasztalják ezeket a problémákat. Ez lenne a chia sikere? Vagy ez inkább kudarc?


Bram Cohen: Szóval a terv sosem az volt, hogy az emberek majd vegyenek merevlemezeket és azon farmoljanak. Inkább az, hogy a fel nem használt tárhelyeiket kössék be a hálózatba. Vagy az olyan területeket, amelyek kidobásra kerültek volna. Persze nem vagyok varázsló és nem tudom azt mondani a világnak, hogy akkor mindenki csinálja ezt egyszerre. Annyira voltam képes, hogy kreáltam egy piacot, amely megvalósítja ezt. Meg is csináltam és a piac nagyon gyorsan reagált. Amikor indultunk 100 petabyte (100000 TB) volt a hálózat mérete. Most több mint 10 exabyte (10000 petabyte) a hálózat mérete. Szóval 100-szoros méretnövekedést tapasztaltunk. Természetesen ha van egy rendszer, amely a befektetett pénz többszörösét visszahozza egy pár nap alatt, akkor az nem marad érintetlenül sokáig mert más is felfigyel rá. Ilyen a növekvő entrópia törvénye az univerzumban. Szóval ez meg is történt és ezért nő az összesített tárhelyméret. Ezáltal nő a nehézség is. Szóval egyszer el fogunk oda jutni, hogy már nem fogja megérni merevlemezeket vásárolni. Nem tudom ez mikor jön el. A skatulyaelv viszont megmondja hogy ez mikor következik be. Ha vennéd a jelenlegi kapacitást, ami a kiskereskedők polcain van, akkor nagyjából 10-20 exabyte tárhelyet kapnál. A chia hálózat mérete viszont már 10 exabyte felett jár. Egy két hét múlva 10 exabyte felé fog menni valószínűleg. Nem tudom mi lesz a vége. Senki sem tudja. Amint 20 exabyte fölé ment a méret, akkor már biztosak lehetünk benne hogy már kint lévő merevlemez területeket kapcsolnak a hálózatba és jó célokra használnak olyan helyet, amit amúgy elpazarolnának.


Műsorvezető: OK Bram. 2 kérdés. Hogyan tudtad időzíteni a projekt által okozott robbanást? 100-szoros szorzóról beszélsz. Gondolom mindenkinek az járt a fejében, hogy ugyan nem is értek hozzá, de nem lenne szabad lemaradni a hajóról! Hogy csináltad mégis ezt? Jó belépő volt.


Bram Cohen: Csak begyújtottam a dolgot. A többit nem is értem.


Műsorvezető: OK. Értem.


Bram Cohen: Nem tudom, nem nagy lózungokon törtem a fejem. Csak egy jó támogató közösséget szerettem volna a chia köré építeni. Nincsenek nagy szlogenjeink. Csak építeni próbálunk dolgokat. El tudtam volna egyébként már indítani jóval előbb is a projektet, de tökéletesíteni szerettem volna. Azért amit felépítettünk nagyon jól sikerült és kasszasiker lett. Ez igazolja a projekt helyességét. Szeretek hosszútávú projektekkel foglalkkozni. Ha tehát hasznos dolgokat állítok elő, akkor a betéteim értéke fel fog menni hosszú távon. Ezeken dolgozok most és nem öntök ki a piacra semmit ma.


Műsorvezető: Van még egy kérdésem. Mindig beszélsz a tőzsdére jutásról. Hogy nyilvános vállalatot hozol létre. Átláthatósággal. Valaki nekem azt mondta ma, hogy gyorsított tempóban szeretnétek ide eljutni. De miért is? És hogyan álltok jelenleg?


Bram Cohen: Hm… Nehéz elmagyarázni. Igen szeretnék gyorsan megvalósítani, de jelenleg alapvető problémákat kell megoldanunk. A szoftver minőségét fejlesztjük. A hálózat stabilitásával foglalkozunk. A chia piaci árának változását figyeljük. Nem csak a kriptók hektikusak, a nyilvánosan kereskedett vállalatok is (publicly traded companies). Azonban jó lenne egy nyilvános tőzsdén listázott cég a chia mögött, hogy hedge-elni lehessen ha esik a chia ára.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek