Hogyan valósulnak meg a chia network esetében a farmoló poolok?


Hozzáadva: 2021. Június 05. Megtekintve: 173

A kriptovaluta bányászat során a legnagyobb problémát általában az erősen ingadozó bevétel jelenti. Ezt tudja orvosolni egy pool, amely nem más mint egy szerver. Ilyen pool-okat ismerhetünk a bitcoin és az ethereum világából is. A chia network egy viszonylag új projekt és a fejlesztőknek nem volt még idejük kifejleszteni a pool funkcióhoz szükséges szoftverkomponenseket. A fejlesztések azonban folynak és erről adok most helyzetjelentést.


Ha valaki már jártas a proof-of-work alapokon nyugvó kriptovaluták világában, akkor talán tisztában lehet azzal a ténnyel, hogy egy bányász pool-on keresztül kriptovalutát bányászó felhasználó nem csinál mást mint a kiszámolt hash értékeket bizonyos rendszerességgel leküldi a pool szervernek. Ha így tesz, akkor a pool kezelője meg tudja becsülni a számítási kapacitását és ennek arányában tud neki visszaosztani a jutalomból. A chia network esetében azonban kicsit más a helyzet, mert a chia network farmolása során a felhasználók saját titkos kulcsukat használva alá kell hogy írják a hitelesítés során kibányászott blokkokat és ilyenkor meg kell adni azt a címet, amire a kifizetést várják majd a rendszertől. Nyilván ha ebben a környezetben valósítaná meg az ember a pool funkciót, akkor a felhasználók csalhatnának. Lehetőség lenne átírni a kifizetési címet és a pool egyszerűen hoppon maradna.


Ezt kiküszöbölvén a chia network fejlesztői egy olyan protokol módosítást eszközölnek, amelynek segítségével okos szerződéseket lehet majd publikálni a chia blokkláncra és ezekben az okos szerződésekben lesz letárolva a pool-hoz való csatlakozásról szóló információ. Ha tehát valaki pool-on keresztül szeretne chia network-öt bányászni, akkor először egy ilyen okos szerződést kell publiklánia és abban tudja majd beállítani a kiválasztott pool címét.


Ebből következik az is, hogy az eddig használt plot fájlokat nem lehet pool-okban használni, hiszen abba kódolni kell az okos szerződés címét.


Természetesen továbbra is lehet szóló módban chiát farmolni, ami azt jelenti, hogy akár meg is oszthatjuk merevlemez kapacitásainkat. Egy bizonyos részt beállíthatunk pool-on keresztüli farmolásra és egy bizonyos részt pedig meg lehet hagyni szóló farmolásra.


A protokol módosítás következtében ha valaki pool-on keresztül farmol majd chiát és sikeresen hitelesít egy blokkot, akkor 0.25 chia üti a markát, 1.75 chia pedig megy a pool-nak. A chia átutalása a már előbb említett okos szerződés segítségével valósul majd meg. A pool kapcsolatot leíró okos objektumot singleton-nak nevezeik, és ez nagyon hasonlít az ethereum világában megjelent NFT-re. Magyarul az idő egy bizonyos pontjában csak egy létezhet belőle és ha változtatni akarunk a pool kapcsolaton, akkor el kell égetni a singleton-t és létre kell hozni egy újat.


A singleton-ok állapotának ellenőrzése a pool feladata. Így tudja megállapítani, hogy mely felhasználók csatlakoznak éppen hozzá és kiknek kell elküldeni a kibányászott chiákat.


Chia bányászattal kapcsolatos kérdéseket, konzultációs igényeket a +36 30 831 69 72-es számon várom (akár Viber vagy Whatsapp is).


Ha szeretnél még többet megtudni a chia network farmolást segítő pool-okról, akkor ajánlom figyelmedbe a következő érdekes videót:Illusztráció: https://www.chainterra.com/2018/08/27/what-is-a-mining-pool/.


Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek