Hogyan lehet felgyorsítani a chia plotfájlok létrehozását?


Hozzáadva: 2021. Június 12. Megtekintve: 469

Az eddigi bejegyzésekben már szó volt a plotfájlok létrehozásáról. Ehhez meglehetősen erős számítógépre van szükségünk és jelentős mennyiségű RAM-ot, processzort és SSD-t eszik a chia plotolás. Ez a legfőbb probléma amivel jelenleg küzdenek a chia network farmerei. A napokban megjelent azonban egy nagyon hasznos szoftver a GitHub-on és ezen szoftver segítségével úgy néz ki jelentősen le lehet rövidíteni a plotolási folyamatot. Nézzük akkor tehát a részleteket!


A plotfájlok létrehozása során különböző fokozatokon (fázisokon) halad végig a chia ploter program. A jelenlegi verzióban a plotfájlok létrehozása során lefutó első fázis implementációja parallel volt, azonban az ez után következő fázisok csak szekvenciális futásra voltak képesek. Egy néhány napja megjelent chia ploter alkalmazás azonban sokkal jobban képes kihasználni a számítógépben lévő processzor szálait és így sokkal gyorsabb plotolási sebességgel kecsegtet. A világon a leggyorsabb plotolási sebességgel 24 perc alatt képesek egy chia plotfájlt létrehozni.


A programot a GitHub-ról lehet letölteni és onnan kell feltelepíteni rendszerünkre. Ezt a következő link használatával tehetjük meg: https://github.com/madMAx43v3r/chia-plotter. Mivel a forráskód milyenségéről nem tudunk semmit, lehetnek benne rejtett backdoor jellegű vírusok ezért érdemes olyan rendszeren futtatni, amelyen még nem fut chia kliens alkalmazás, nehogy így lenyúlják titkos kulcsainkat.


A futtatás során 2 könyvtárat kell megadni és ezekben fog megtörténni a plotfájlok létrehozása. A második ideiglenes könyvtárat érdemes a RAM-ba irányítani. Ehhez Ramdisk megoldást használhatunk, amely a számítógép memóriáját becsatolja a fájlrendszerbe. Abban az eesetben ha ide végezzük el a plotfájl létrehozását, akkor nem károsítjuk feleslegesen az SSD meghajtónkat és sokkal gyorsabb futást várhatunk, avagy két legyet ütünk egy csapásra.


Először hozzunk létre egy könyvtárat a ramdisk-nek:


$ sudo mkdir /mnt/ram/


A RAM-ot Linux rendszereken a következő parancs használatával tudjuk felcsatolni a fájlrendszerbe:


$ sudo mount -t tmpfs -o size=110G tmpfs /mnt/ram/



Ezek után ne felejtsük el hozzárendelni a felhasználói fiókhoz a ram könyvtárat mert máskülöben nem tudjuk azt írni. Ezt a következő paranccsal érhetjük el:


$ sudo chown [felhasználónév] /mnt/ram/



Ebben az esetben például 110Gb RAM-ot csatolunk fel, azonban erre nincs feltétlenül szükség. Ha kevesebb RAM-al rendelkezünk, akkor aszerint állítsuk be a size paramétert. Általánosan elmondható az, hogy 1 szálhoz 0.5Gb RAM-ra van szükség. Tehát ha mondjuk 64 szálon plotolunk, akkor elegendő 32Gb RAM is. Mivel az algoritmus szépen párhuzamosítható érdemes a lehet legtöbb RAM-ot alápakolni és így csökkenteni tudjuk a futási időt.


A Madmax plotter a következő parancsok segítségével telepíthető Ubuntun. A Terminálban a parancsok kiadásánál a dollár jelet természetesen el kell hagyni.


$ sudo apt install -y libsodium-dev cmake g++ git

$ git clone https://github.com/madMAx43v3r/chia-plotter.git

$ cd chia-plotter

$ git submodule update --init

$ ./make_devel.sh

$ ./build/chia_plot --help


Ekkor a build könyvtárban létre jön egy futtatható chia_plot állomány és ezzel lehet elkezdeni a villámgyors plotolást. A binárist a következő módon lehet futtatni:


$ ./chia_plot -n [plotok száma] --threads [szálak száma] --tmpdir [SSD terület] --tmpdir2 [RAM disk terület] --finaldir [végső könyvtár] --poolkey [pool kulcs] --farmerkey [farmer kulcs]


A futtatás során látnunk kell a kimeneten a megadott parancs paramétereit és a plotfájl, a szálak számának függvényében viszonylag gyorsan el kell hogy készüljön.


Illusztráció: https://www.techjunkie.com/how-to-create-a-4gbs-ram-disk-in-mac-os-x/


Szerző: LB



Figyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!



Hozzászólások (0)


További hírek