Gyors merevlemezek chia network plotolásra


Hozzáadva: 2021. Június 15. Megtekintve: 305

A chia network bányászata során az egyik legnagyobb nehézséget a plotfájlok létrehozása okozza. Ezek a fájlok megközelítőleg 100Gb helyet foglalnak el a számítógépek merevlemezein, azonban a gyártásuk során akár 250-280Gb szabad helyet is igényelhetnek. A lemezre írt adat mennyisége meghaladja az 1TB-ot a plotfájl gyártása során és emiatt ha valaki SSD meghajtóra plotol, annak TBW értéke költségmeghatározó tényező lesz. Az SSD-k természetesen gyorsabban írnak mint a klasszikus winchesterek, viszont léteznek gyors HDD-k is. Egy ilyen eszközről lesz most szó.


A világ két legnagyobb merevlemez gyártó óriáscége a Seagate is a Western Digital. Ha valaki chia bányászathoz vásárolt már winchestert akkor biztosan találkozott már legalább az egyik névvel. A jelen cikkben egy Seagate modellt szeretnék bemutatni, amely a tapasztalatok alapján meglehetősen nagy sebességgel képes gyártani a chia plotokat.


Megjegyzendő természetesen az is, hogy a chia network bányászata során a plotok gyártási sebessége másodlagos tényező. Sok felhasználó szeret azonban gyorsan eredményt látni és emiatt nagy figyelmet kap a plotolási sebesség is a napokban. Fontos kiemelni viszont, hogy a chia bányászat hozamának számítása során a teljes kapacitás az ami számít. A hálózat folyamatos növekedése miatt sokan szeretnék plotfájljaikat gyorsan legyártani és még a kezdeti időkben bezsebelni néhány chiát, de végezetül igazán a kapacitás mérete fog számítani.


Ha valaki nem szeretné néhány hét alatt lenullázni az SSD TBW értékét, akkor érdemes lehet közvetlenül a winchesterekre plotolni. A napokban sikerült beszerezni 2 darab Seagate Exos X16 14TB-os HDD-t és kipróbáltam, hogy a plotok milyen gyorsan termelődnek ezeken az eszközökön. A winchesterek jelenlegi ára 200.000 forint körül mozog(2021.06.15), azonban ez nagyon gyorsan változik és lehet hogy az olvasó már nem tudja ezen az áron beszerezni őket.


Egy viszonylag puritán, AMD Ryzen 7 3800X 8 magos processzort és 32Gb RAM-ot használtam a plotfájlok legyártásához. Egy plot legyártása 9000MiB memória kiosztásával, k=32-es értékkel közvetlenül a Seagate Exos X16-ra 25994 másodperc alatt megtörtént. Ez megközelítőleg 7 órát jelent és valószínűsítem, hogy további optimalizációval lehet még ezen javítani. Nagyon jó számokat mutat a már előzőekben ismertetett madmax plotter, amely szinte tökéletes párhuzamos futtatást tesz lehetővé. Ezt is érdemes lehet kipróbálni a Seagate winchestereken.Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek