Alapvető fogalmak a chia bányászattal kapcsolatban


Hozzáadva: 2021. Május 24. Megtekintve: 181

A chia projekt létrehozásakor a fejlesztők legfőbb célja a rettenetesen sok energiát pazarló proof-of-work hitelesítési algoritmuson alapuló kriptovaluták kiváltása volt. Mivel ez is egy peer-to-peer fizetési rendszer, vagyis a felhasználók egymás közt tudnak, harmadik fél közbenjárása nélkül egymásnak pénzt küldeni szükség van egy hitelesítő mechanizmusra. A chia esetében ezt proof-of-spacetime-nak nevezik és ehhez a felhasználók farmokat hoznak létre számítógépeiken. A jelen bejegyzésben nézzünk meg pár fontos gondolatot a chia projekttel kapcsolatban.


Az eddigi kriptovaluták hitelesítési eljárása meglehetősen sok elektromos energiát használ el. Gondoljunk csak a bitcoin-ra vagy az ethereum-ra. Ezen kriptovaluta hálózatok meglehetősen biztonságosan és stabilan működnek, azonban hatalmas mennyiségű számítási kapacitás áll mögöttük. Sok kritika éri őket és környezettudatos körökben nem túl jó a renoméjuk.


Ideje volt már változtatni a technológián és Bram Cohen-nek köszönhetően ilyen felindulásból megszületett a chia projekt. A kriptovalutával egyébként néhány hete lehet kereskedni a nevesebb kriptovaluta börzéken. A jelenlegi USD árfolyamot itt követheted: https://www.okex.com/trade-spot/xch-usdt.


A chia network bányászata során a felhasználóknak először megközelítőleg 100GB méretű fájlokat kell létrehozniuk a merevlemezeiken és ezeket lehet majd felhasználni a chia farmolására.


A chia tranzakciók, mint minden más kriptovaluta esetében egy blokkláncnak nevezett objektumban vannak letárolva. A blokklánc folyamatosan fejlődik, hiszen a felhasználók egymás közt utalják a chia koinokat. Igen ám, viszont a tranzakciók hitelességét ellenőrizni kell és így tudják megtartani a pénztárcák egyenlegének integritását. Nyilván ha csak 5 chiám van, akkor nem küldhetek a barátomnak 6-ot. Ezen hitelesítési feladat elvégzését a chia farmerekre szabják ki mint feladat, jutalmuk pedig az xch-nak rövidített kriptovaluta.


A chia alkalmazás a merevlemezen tárolt fájlokban keres a hitelesítéshez szükséges adatot és ha megtalálja, akkor az adott farmer ezért jutalmat kap. Itt két nagyon fontos dolgot lehet megemlíteni. Az egyik legfontosabb pont az, hogy a keresés nem számításigényes folyamat. Ebből következően a chia farmoláshoz nincs szükség bikaerős számítógépekre. A második pedig az, hogy egy plot fájl roppant mennyiségű bizonyítékot tárol, ezáltal a plotokat nem kell folyamatosan újragyártani.


A fejlesztők hivatalos adatai alapján egy plot fájl akár 5 évig is használható, tehát a tranzakciók hitelesítése nagyon kevés elektromos energiát fogyaszt. És az sem utolsó, hogy a hitelesítés gyorsan megtörténik.


A chia farmerek általában három komponenst futtatnak számítógépeiken. Az egyik egy egyszerű chia csomópontot valósít meg. Ez az első lépésben letölti a teljes blokkláncot és szinkronizálja azt. A szinkronizáció a jelenlegi blokklánc méret mellett akár 24 órát is igénybe vehet.


A csomóponton kívül futtatni kell még egy farmer alkalmazást, amely az aratónak küld hitelesítési kéréseket. Az arató pedig megkapja ezeket a kéréseket és megnézni, hogy van-e olyan plot fájl a gépen, amelyik kielégíti a hitelesítés feltételeit.


Egy kezdő chia bányászanak alapvetően két fő feladata van. Első körben fel kell telepíteni a chia klienst és össze kell szinkronizálni a blokkláncot. Ezek után pedig plotokat (mezőket) kell létrehozni a számítógép merevlemezén. Jelenleg a chia alkalmazást Windows-ra a következő linken éred el és tudod letölteni: Setup-Win64.exe.


Egy plot fájl létrehozása egy modern számítógépen szerencsés esetben 4 órába, szerencsétlenebb esetben akár 12 órába is belekreülhet a chia bányászoknak. A folyamat SSD meghajtó segítségével felgyorsítható. Mivel a fájlok akár többször is felhasználhatók, azok kitörlésére nincs szükség. Ha szeretnél még többet megtudni a chia bányászatához szükséges hardwarekről, akkor a következő videó sokat segíthet:
Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek