A Sirius Labs Chia Network-ös Hackathon-t indít


Hozzáadva: 2021. Július 14. Megtekintve: 203

A Sirius Labs egy olyan oslói székhelyű inkubátor laboratórium, amely korai stádiumban lévő befektetésekre és inkubációs tevékenységre összpontosít a tudományok és a technológia területén. A csapatukban találhatunk tagokat Amerikából, Norvégiából, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Japánból, Szingapúrból és egyéb más országokból is.


Nézzük először a chia hálózatban található közmegegyezési protokolt!


A chia network egy olyan blokkláncot és okos szerződés platformot ölel fel, amelyet a BitTorrent feltalálója, Bram Cohen dobott be a köztudatba. A chia közmegegyezési algoritmusát proof-of-spacetime-nak keresztelték el. A chia projekt 3 millió amerikai dollárt befektetői tőkét gyűjtött a projekt indulásakor és a kockázati tőkebefektetők között volt például az A16Z (Andreessen Horowitz) is. A projekt tagjainak végcélja között van az amerikai pénzintézetek szabályzóinak való teljes megfelelés és a tőzsdéken való listázás is.


A decentralizált közmegegyezési algoritmusok Sybil-ellenállóak kell hogy legyenek és ehhez olyan erőforrást kell használni, amely kriptográfiai szempontból ellenőrizhető és viszonylag ritka (véges mennyiségben elérhető). Az eddigi kriptovaluta hálózatok esetében ezen erőforrás a számítási teljesítmény illetve a stake volt. A proof-of-space algoritmus meglehetősen közel áll a bitcoin eredeti ötletéhez. A bitcoin hálózatában 1 processzor 1 szavazati joggal rendelkezik és eszerint evolválódik a blokklánc. A chia network esetében egy egységnyi tárkapacitás tölti be ezt a szerepet.


Például ha valakinek 500GB tárhelye van, akkor mondjuk 5 szavazati joggal rendelkezik, ha pedig csak 100GB, akkor 1-el. A szavazási jogot át kell még fordítanunk blokk hitelesítési jogra, illetve az is fontos még, hogy aki hitelesít egy blokkot, az jutalmat kap érte.Proofs of space algoritmus


A proof-of-space protokoll nagy vonalakban a következő lépések alapján működik:


1. A bizonyítást igénylő a bizonyítónak elküld egy feladatot


2. A bizonyító bemutatja a bizonyítást igénylőnek, hogy valóban rendelkezik az adott tárhellyel az idő egy bizonyos pontjában


A proof-of-space módszer a chia network esetében nem hasznos tárhellyel operál, mint ahogyan az mondjuk a Filecoin, a MaidSafe, a Sia vagy a Storj esetében történik. Ezen rendszerekben nagy sávszélességet is biztosítani kell a működés során és a blokklánc protokoll segítségével valóban adatot kell tárolni. Cohen ötletei alapján, a chia network esetében nincs szükség jelentős sávszélességre.


A proof-of-space protokoll három komponensből tevődik össze. Ezek sorrendben: plotfájlok létrehozása, bizonyítás/farmolás és hitelesítés.


Először a bizonyító lefoglal egy bizonyos mennyiségű merevlemez területet, majd a válaszokat küld a hálózatból érkező kérésekre és a proof-of-space protokoll segítségével úgymond farmol. A bizonyítást igénylő pedig ellenőrzi hogy a farmolás a protokoll szerint történik-e.


A plotfájlok létrehozása során a chia farmerek lefoglalnak egy bizonyos merevlemez területet a számítógépükön. Farmer bárki lehet, de minimum 100GiB szabad területtel kell rendelkeznünk. Nyilván cégek is használhatják kihasználatlan kapacitásaikat és nincs megszabva hogy ki mennyit foglalhat le maximálisan. A plotfájlok létrehozása órákba, bizonyos esetekben napokba is beletelhet és csak egyszer kell őket legyártani. A plotfájl által lefoglalt merevlemez területet plot-nak hívjuk. A plotok méretét egy k paraméter szabja meg és méretet a következő formula adja meg: méret = 780 * k * pow(2, k — 10). Jelenleg a k minimális értéke 32 kell hogy legyen és ez 101.4 GiB-os plotfájlokat eredményez. A chia 1.0 verzió jelenleg egy k=32-es plotot hagyományos, de erősebb számítógépen 6 óra alatt tud legyártani, ha valakinek pedig régebbi PC-je van, akkor akár 1 napra is szüksége lehet.


A plotfájl véletlenszerű adatot tartalmaz és ez 7 különböző táblában van letárolva. Minden táblázat 2^k bejegyzést tartalmaz. Minden táblázat minden bejegyzése két mutatót tartalmaz az őt megelőző táblára. Végezetül pedig az első táblákban integer párok vannak, amelyek értéke 0 és 2^k között változik. Ezeket “x-értékek”-nek hívjuk. A proof-of-space ezen x-értékekből 64-et kiválasztva áll össze, és köztük egy előre meghatározott matematikai relációnak kell fennállnia.


Amint a bizonyító legyártotta plotfájlját készen áll a feladatok fogadására és a megoldás visszaküldésére.


A farmolás során a farmerek folyamatosan feladatokat kapnak a hálózatból és ezen feladatokkal tudják bebizonyítani, hogy lefoglaltak egy bizonyos mennyiségű tárhelyet a farmjuknak. A feladat beérkezése után a farmerek megnézik plotfájljaikat és bizonyítást generálnak, amelyet aztán visszaküldenek a hálózatba.


Ezen eljárásnak minden fázisában egy táblázatban való adatkeresés történik. Az adat kikeresése során 256-bites feladatot kap a farmer és ezt bemenetként kezelve bizonyítékot próbál generálni. Ekkor a 7. táblából olvassak ki az értékpárokat, amelyek a 6. táblába mutatnak két értékre. És így tovább. A farmer végül eljut az x-értékeki. A hetedik táblát tehát 1-szer kell olvasni, a hatodikat 2-szer az ötödiket 4-szer és így tovább. A teljes procedúra nagyjából 640ms időt vesz igénybe egy lassú merevlemezen, amelynek olvasási ideje 10ms.


Hitelesítés


Miután egy farmer sikeres megoldást adott az adott feladatra a bizonyítás hitelességét ellenőrizni lehet néhány hash érték kiszámításával és az x-értékek összehasonlításával. A megoldás 64 darab x-értékből áll és ezen értékek k bit hosszúak. A k=32 esetben ekkor 256 byte-ról beszélhetünk, így ez egy meglehetősen kompakt ábrázolásmód. Ebből következően a hitelesség ellenőrzése gyorsan megtörténik, de például az Ethereum rendszerében használt solidity-vel nem lehet hitelesíteni (így bizalom nélkül lehetne a blokkláncok között kommunikálni), mert blake3 és chacha8 műveleteket is el kell végezni.


A chia network esetében korlátos erőforrásként nem csupán tárhelyet használnak hanem időt is. Az algoritmikus megvalósítás során VDF(verifiable delay function, ellenőrizhető késleltetés függvény)-eket alkalmaznak és ezzel biztosítják hogy egy bizonyos idő eltelt.


A chia farmolása során a proof-of-time tehát a második lépés. Ez, vagyis a VDF olyan megvalósítás, amely azt hivatott bizonyítani, hogy egy párhuzamosan nem hívható függvény lefutott. A chia network esetében ennek is teljesülni kell egy blokk hitelesítése során. Ekkor a chia farmerek közül az kap jutalmat akinek a legoptimálisabb proof-of-spacetime megoldása van.


Proof-of-time


A VDF-ek futtatását fel lehet gyorsítani minden egyes iterációs ciklusban, azonban mivel a következő lépés bemenete függ az előző lépés kimenetétől nem lehet azokat párhuzamosítással tetszőleges mértékben felgyorsítani. A VDF-ek kimenete determinisztikus, magyarul ugyanazt a kimenetet adják egy adott bemenetre mindegy hányszor futtatja őket valaki. Egy blokk hitelesítésekor az előző lépésben használt VDF kimenetét használják fel és így fűződnek egymásba a blokklánc blokkjai.


A proof-of-time tulajdonságai:


Ellenőrizhető: Ez azt jelenti, hogy ha egy bizonyos ideig tartó számítást elvégeztek a bizonyító gyorsan tud csinálni egy olyan bizonyítékot, amelyet a bizonyítást igénylő gyorsan le tud ellenőrizni, anélkül hogy a hosszú ideig tartó számítást megcsinálná


Időkésleltetés: A bizonyítást számító eltöltött valamennyi időt a függvény értékének kiszámításával, de az eltelt idő hossza nem feltétlenül ismert


Függvény: Ez a determinisztikusságra utal. A VDF “x” bemenetre mindig “y” kimenetet ad


A VDF legfontosabb tulajdonsága a szekvenciális végrehajthatóság. Ezt meg lehet oldani például egymásba ágyazott hash-eléssel, vagyis hash(hash(hash(a))), illetve vannak egyéb módszerek is. Ekkor a bizonyítást kereső feleslegesen venne több számítógépet hogy így előnyre tegyen szert, mint arra például a bitcoin vagy egyéb más proof-of-work alapú kriptovaluták esetében megtehetné. Joggal feltételezhetjük tehát, hogy a VDF kiszámítása valós processzoridőt igényel. A chia esetében ezt számok négyzetének ismételt kiszámolásával oldják meg. A bizonyítást számítónak a hálózattól kapott feladatban található értéket T-szer négyzetre kell emelnie. Ezt T-vel egyenesen arányos idő alatt tudja megtenni. Majd bizonyítania kell, hogy a számítást rendesen elvégezte.


A chia network megvalósítása során használt VDF-ek ismeretlen rendű csoportban emelnek többször négyzetre. Ismeretlen rendű nagy csoportokat általában két módon szoktak létrehozni. Lehet például RSA modulust használni és ekkor egészeket mod N-el használva jön létre a csoport. Ennél még egyszerűbb lehet az ha olyan osztályokat használunk, amelyeknek nagy prím diszkriminánsa van. Ezek ismeretlen rendű csoportok és nincs szükség bonyolult előzetes, vagy bizalmat igénylő beállításokra, így tehát a chia network esetében ezt választották.


A négyzetre emeléshez mindig ugyan azt az elemet veszik (a=2, b=1 osztály csoport elem) és a hálózatból jövő feladatból generálnak egy véletlenszerű prímet, amelyet majd a VDF-ben használnak és ez lesz a diszkrimináns. A diszkrimináns mérete 1024 bit, a bizonyítás mérete tehát 1024 bit körül lesz majd. A Wesolowski módszert alkalmazzák n (1<=n<=64) fázisra bontva, így tehát nagyon gyorsan tudnak bizonyítékot generálni. Ez n-wesolowski bizonyítások nagyok is lehetnek, ezért amint rendelkezésre állnak az 1-wesolowski bizonyítások azokra cserélik a magasabb rendű bizonyításokat.


Az idő és a tárhely kombinációjával a chia network a következő bányászati felállást hozta létre. A felhasználók bizonyos ideig adatot tárolnak a merevlemezeiken és egy blokk hitelesítésének valószínűsége egyenesen arányos a lefoglalt tárterület méretével. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően a rendszerhez bárki csatlakozhat, és nincs szükség speciális hardwarere vagy regisztrációra. Csak és kizárólag merevlemez területet igényel a bányászat. Ezen mechanizmus átlátható és a chia blokkláncot bárki ellenőrizheti az ingyenes online lánc explolerek segítségével.


Ez az új típusú kriptovaluta bányászati eljárás sok embernek felkeltette az érdeklődését és a rendszerhez sokan csatlakoztak a világ különböző országaiból. A chia jelenlegi számítási kapacitása 30 Exabyte körül mozog, ami 30.000 petabyte-ot vagy 30.000.000 terrabyte-ot jelent. Ezt ha a forgalomban lévő 20TB-os külső lemezekből szeretné valaki összerakni, akkor 15 millió darab ilyen nagy kapacitású eszközre lenne szüksége. A hálózat tehát fokozatosan nő, de fontos lenne a chia network és az alatta futó blokklánc további funkcióit fejleszteni.


A chia network jelen pillanatban nem valósít meg sok funkciót. Egy publikus blokklánc projekt, amely magas minőségű megvalósítást tűz ki sikeres lehet akkor ha jól használható alkalmazásokat fejlesztenek rajta. A Sirius Labs ezért elindít egy Hackathon platform-ot és a középpontban az előzőkben ismertetett közmegegyezési algoritmus továbbfejlesztése fog állni. A teljes jutalmazási büdzsé 500.000 amerikai dollárra rúg, a nyertes fejlesztői csapat pedig akár 100.000 dollár jutalmat is magáénak tudhat.


A pénzügyi juttatások mellett a Sirius Labs technológiai témákban is tervez táborokat szervezni és ezeken szeretné majd a résztvevők programozási és fejlesztői képességeit erősíteni. Ezeken híres fejlesztők, befektetők, média tudósítók és projektvezetők is részt fognak venni és árgús szemekkel fogják majd figyelni az esetleges jó potenciállal kecsegtető bimbózó projekteket. A nyertes fejlesztői csapatok nem csupán kezdeti tőkét kapnak majd munkájuk elkezdéséhez, hanem a blokklánc ipar legjobb szervezeteitől kapnak majd inkubációs támogatásokat és ezzel a projektek majd szárnyra tudnak kapni akár a világpiacon is.


A Siris Labs elérhetőségei a következők:


Medium:medium.com/@SiriusLabs


Twitter:https://twitter.com/SiriusLabs_vc


Discord:https://discord.gg/6aa3BBmxVc


Reddit:https://www.reddit.com/r/SiriusHacks


Github:https://github.com/SiriusHacks


Facebook:https://www.facebook.com/srs.vc


Forrás:


https://docs.google.com/document/d/1tmRIb7lgi4QfKkNaxuKOBHRmwbVlGL4f7EsBDr_5xZE/editSzerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek