A chia bányászathoz szükséges program feltelepítéséről


Hozzáadva: 2021. Május 24. Megtekintve: 249

A chia networknek nevezett kriptovaluta bányászata meglehetősen egyszerű. A pontosítás végett megemlíteném, hogy a chia esetében plotok (mezők) elkészítéséről és farmolásról van szó. Ezt a két folyamatot egyetlen alkalmazás használatával tudjuk felügyelni. A program feltelepítése Linux és Windows rendszerekre is nagyon egyszerű, néhány perc alatt kivitelezhető. Ha valaki Mac-et használ, azon is van lehetőség plotok létrehozására és chia farmolásra is. Nézzük akkor az angol nyelvű hivatalos útmutató alapján a chia bányászathoz szükséges első lépéseket!


A jelen leírás az angol nyelvű hivatalos chia blokklánc leírás alapján készült. A cikk írásának idején ez a https://github.com/Chia-Network/chia-blockchain/wiki/INSTALL címen elérhető. Ha pedig részletesen szeretnél informálódni a chia network működéséről, akkor a projekt hivatalos oldalán találsz további információkat: https://www.chia.net/.


Minimális rendszerkövetelmények chia bányászatához


Jelenleg ha chia network-öt (xch) szeretnél bányászni, akkor már egy Raspberry Pi 4 is megfelelő lesz számodra, tehát az xch bányászatának gépigénye nem túl magas. Ha számszerűsíteni szeretnénk, akkor a következő specifikáció a mérvadó:


  • 4 magos 1.5Ghz CPU (64 bit-es processzor)
  • 2 GB Ram
  • Python 3.7 vagy frissebb verzió

Milyen merevlemezre van szükség chia bányászatához?


Az xch bányászata során (k=32 esetén) a létrehozandó plotok mérete 108GB és ezáltal olyan fájlrendszert kell kiválasztanod, amely támogatja a nagy méretű fájlok használatát. Jók lehetnek a következők: NTFS, APFS, exFAT vagy ext4. A FAT, FAT12, FAT16 vagy FAT32 fájlrendszerekre nem lehet rendesen plotolni és a jelenlegi szoftver nem képes ezeket detektálni, tehát a te feladatod a helyes fájlrendszer kialakítása.


Chia bányászat Windows rendszereken


A Windows 10-ed van például, akkor a chia network-öt a következő blokklánc szinkronizátor alkalmazással tudod egyben bányászni (vagy farmolni): Setup-Win64.exe. Első lépésben le kell töltened az alkalmazást és már mehet is a telepítés. Bizonyos windows-os vírusirtók beleakadnak az exe fájlba, ha esetleg automatikus kitörlődne, akkor kapcsold ki vírusirtódat!


Ha sikeresen letöltötted az windows-os chia blokklánc alkalmazást, akkor már csak kétszer kell rákattintanod és indul is. Ekkor csatlakozni fog a hálózathoz és létre kell hozni magadnak egy tárcát. A tárca létrehozása során egy 24 angol szóból álló jelszó jön létre és ezzel tudod majd mindig azonosítani magadat. Miután beléptél az alkalmazásba elkezdődik a szinkronizáció, ami a blokklánc hatalmas mérete miatt napokat is igénybe vehet.


Chia bányászat Linux rendszereken


A chia network bányászatához szükséges alkalmazás feltelepítése Ubuntura meglehetősen egyszerű és sok konfigurációs lehetőséget ad a felhasználóknak, emiatt érdemes lehet Windows helyett Linux alapú rendszert használni. A chia pénztárca és farmer alkalmazás a következő néhány parancs kiadásával telepíthető. Ezeket egy terminálban kell kiadni, amelyet az Ubuntu bal felső sarkában lévő részből tudunk megnyitni.


sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade -y

sudo apt install git -y

git clone https://github.com/Chia-Network/chia-blockchain.git -b latest --recurse-submodules

cd chia-blockchain

sh install.sh

. ./activate

sh install-gui.sh

cd chia-blockchain-gui

npm run electron &

Ezzel készen is lennénk. Ekkor el kell hogy induljon ugyan az a grafikus felület, amely Windows alatt is megjelent. Az alkalmazás csatlakozik a chia network blokkláncához, létre kell hozni egy pénztárcát és máris indulhat a plotok létrehozása. Ha további információt szeretnél kapni a chia network bányászatával kapcsolatban, akkor ajánlom figyelmedbe a következő informatív videót a YouTube-on:

Illusztráció: What Is Chia Cryptocurrency and Why Is It About to Cause an SSD Shortage?


Szerző: LBFigyelem: A bejegyzésben található információk tartalmazhatnak hibát. A szerző az abból eredő károkért nem vállal felelősséget!Hozzászólások (0)


További hírek